Lakering af trægulv med Tonkinlak

Tonkinlak er en god slidstærk, højglans gulvlak (mv)  på linolie og kinesisk træolie, som følger med træets bevægelser – og derfor ikke skaller/ krakelerer.

På et gulv kan du bruge Tonkinlak Original, Tonkin No. 1 eller Tonkin Parket ( evt. Bio Impression.

Tonkin Original og Tonkin No. 1
Arbejdsmiljømæssigt er  Tonkinlak Original bedst, da den ikke er tilsat opløsningsmidler. Derfor får du også mest for pengene med den, da du ikke vil miste en del af dåsens indhold til atmosfæren p.g.a. fordampning. Med Tonkin No. 1 skal du simpelthen give flere lag for at kompensere. Selv om der ikke er tilsat opløsningsmidler i Tonkinlak Original, så sker der kemiske processer i forbindelse med tørringen som gør, at den er ubehagelig at være i stue med mens den tørrer. Når den er helt hærdet afgiver den til gengæld ikke noget som helst, så den giver et helt rent indeklima.

Farven på Tonkin Original og No. 1 er rødligt gylden. På de fleste træslag fremhæver lakken træets egen farve smukt, men på helt lyst træ kan den give en gullig tone – som kan være uønsket.

Redskaber
En god, bred lakpensel af svinebørster. Penseln skal være spændstig nok så den kan trække lakken tyndt ud. Ved lakering af gulve bør man være ekstra opmærksom på at trække lakken tyndt ud. Gør man ikke det, vil efterfølgende laklag ikke binde ordentligt.Med Tonkinlak Original giver man typisk 3 lag, men man kan også nøjes med 2 lag – eller omvendt investere i 4 lag. Jo grundigere du er i dit arbejde, og jo flere lag du giver – jo bedre holder resultatet.
Jo flere lag – des bedre holdbarhed.
Med Tonkinlak No. 1 3-4 lag. Med No. 1 anbefales mellemslibning med korn 300-400 (helst vandslibepapir) mellem hvert lag efter de indledende 2-3 lag.
Man kan mattere disse lakker med Gelomat. En spændende mulighed er at pigmentere lakken til helt eller delvist dækkende i ønsket farve.

Tonkinlak Original og Tonkinlak No. 1 er relativt længe om at opnå fuld hærdning. Selv om man kan tage gulvet i brug efter ca 24  timer, må man belaste det forsigtigt i starten, ca 14 dage.

Vedligeholdelsesintervaller fra 2 – 10 år er almindelige med lakkerne. Afhængigt af slitage og hvor mange lag du har givet det fra start.

Tonkinlak Parket

Man bruger Tonkin Parket når man ønsker en klar lak eksempelvis på lyst fyrretræ og/eller det er vigtigt at gulvet kan klare fuld belastning fra start. Tonkin Parket har også den fordel, at den er meget nem at arbejde med – den må til forskel fra de to andre lakker gerne rulles på.

Man lakerer 2-3 gange med min. 8-24 timers mellemrum (+20º C).

Bio Impression

Bio Impression har en god holdbarhed af en olie at være, men tåler ikke sammenligning med lakkerne. Til gengæld er den meget nem at bruge:  Påfør med pensel eller klud 2 gange med 8 timers interval (+20º C). Påregn en årlig opfriskning.