Opskrift slamfarve “Falurød”

Slamfarve – opskrift

Til udendørs træværk, virker bedst på ru flader. Fordelen er at den er billig og smuk. Ulempen er, at den binder bedst på netop ru flader, som per definition også er nemmere for alger & andre belægninger inkl. skimmel at få fodfæste på.

Opskrift 10 kg – nok til 25-30 m2

7 l vand

500 g hvedemel

2 kg pigment

7 dl rå eller kogt linolie

  1. Blend melet i 1-1,5  l vand (nemmest med stavblender!), rør det ned i resten af vandet (5,5-6l) og bring det i kog. Lad koge under omrøring i 15 min.
  2. Tilsæt pigmentet, lad koge i 15 min. mere under omrøring.
  3. Tilsæt linolien og lad koge i 15 min. mere under omrøring.

Stavblenderen er guld værd og skal måske bruges hist og her! Pas på, det brænder nemt på! Som at koge grød. Pas på, stadset er varmt – undgå skader.

Pas på! Linolie selvantænder i klude, i støv o.l.

Anvisning

Omrøres grundigt

Påføres med kraftig pensel, eksempelvis en grovpensel fra Fyra Vindar.

Første strygning (kan evt. springes over) fortyndes med 10-20% vand. Anden strygning ufortyndet,  efter mindst et døgn.             Laveste temperatur +5°C.

Opbevares frostfrit

Opskriften er mest kendt i form af ”Falurød Slamfarve”, ”Svenskrød”, og er temmelig uudforsket på andre pigmenter. Gør dine egne erfaringer og meld gerne tilbage!

Den malede overflade har en god holdbarhed, men som sagt er den sårbar over for belægningar – derfor, hold overfladen ren ved regelmæssig nænsom afvaskning med mildt middel, f.eks. linoliesæbe.