Farvehandler Margareta Dahlström

Jeg der står bag Fyra Vindar er oprindelig fra Finland.

Jeg startede virksomheden i 1997, først med kræsne farvehandlere og kulturarven (museer, fredede bygninger og træskibe) som min primære målgruppe.

Margareta Dahlström

Kalkmaling

Kalkmaling fra St. Astier kan bruges udendørs og indendørs. Kalkmalingen er velegnet både til nybyggeri, almindelig istandsættelse og historisk korrekt restaurering. Den er både holdbar, brugervenlig og prisbillig. Kalkmaling er brugt siden antikken, og er den enkleste, reneste, mest allergivenlige og diffusionsåbne vaskbare maling der findes. Kalk er alkalisk (= basisk), og dermed aktivt luftrensende og naturligt skimmelresistent, hvilket gør den til et oplagt valg til bl.a. kældre. Kalkmaling er normalt fuldt vaskbar, og må kun vaskes med rent vand og milde rengøringsmidler.

Kalkmalingen fra Saint-Astier fås i to grundvarianter: 

  • Den klassiske tynde og pjaskede - som er prisbillig og rækker 6-12 m2 per liter, som bør påføres med god pensel med mange tynde naturhår.
  • Med 100 g fyldstof (kalkholdigt naturmateriale) per liter, som er noget dyrere og rækker 6-8 m2 / l, kan pensles eller rulles. Udligner mindre ujævnheder og ridser.

Som noget nyt, kan man nu også bestille en lille prøve, da farverne er svære / umulige at yde fuld retfærdighed på en computerskærm, selv når fotografen er fuldblods proff! Synsindtrykket af en kalket overflade er endvidere stærkt afhængigt af lysforholdene. Prøveopstrøg anbefales.

Kalkfarver er helt klare, og bryder lyset særligt smukt, med en smuk patinering over tid. Udseendet er stofligt mat og changerende, ligesom kalk skal være, og derfor er det stilmæssigt mere korrekt at kalke gamle huse end at male dem med f.eks. silikatmaling.

I Saint Astier i Frankrig brydes kalken i lag med en alder på over 70 millioner år! Bruddet har været i brug fra 1851, og siden 1920 drevet af to familier. I starten af 1900-tallet forsvandt mange kalkproducenter, på grund af cementens indtræden. Saint-Astier overlevede dels på grund af råvarens høje kvalitet, men også i kraft af en vilje til modernisering. Der er fuld åbenhed omkring produktionsprocessen.   Se film fra stenbruddet, fabriksanlægget og menneskene bag. Kalken brændes i traditionelle opretstående ovne.  Renhed CL 90, dvs. meget ren og fin.

Kalken i St. Astier har et naturligt kiselindhold, hvilket fremmer en god bindeevne. Malingen binder på stort set alle underlag, som kan absorbere en smule: Kalk, silikatmaling, cement, gips, puds inkl. finpuds, sandspartel, grundpapir, mursten, beton, emulsionsmaling og ubehandlet træ. Mørtel og puds skal være afhærdet, inden kalkningen. Malingen går i forbindelse med overfladen, og smitter normalt ikke af. På visse overflader kan man opleve en moderat afsmitning. Påregn 2 tynde strygninger (i visse tilfælde 3). Holdbarhed udendørs  vejledende 5 år per lag, dvs. 2 lag = 10 år. Nem og økonomisk vedligeholdelse: Når man skønner der er tid til det, fjerner man blot partikler og evt. snavs, forvander og maler ét lag.

Kalkmalingen leveres som pulver i spande på 5 l, som du selv rører op med vand. Den færdige maling kan gemmes i op til et år.

24 smukke standardnuancer på jernoksyder. Derudover tilbydes toning efter NCS-koder samt pudsprøver. Bemærk, at NCS-koderne i St. Astiers program kan afvige fra hvad vi i Danmark opfatter som korrekt. Derfor anbefales også her prøveopstrøg. Endelig kan man selv tone den hvide kalkmaling med pigmentpulver, f.eks. giver 100g Terra di Siena per liter en meget flot sandfarvet nuance.

Vær opmærksom på at kalk er ætsende - følg sikkerhedsforeskrifterne.


Referencer bl.a. Gråsten Slot, vestlige facade. Tjele Gods, rødt indgangsparti. Middelfart Museum, renoveret i 2016. Forsvarsdepartementets gamle hovedbygning i Oslo.

Kalkmaling er billig og god maling.  Dag til dag levering. Kalkfarve.

Der er 25 varer.

Viser 1-25 af 25 element(er)