Jeg der står bag Fyra Vindar er oprindelig fra Finland.
Jeg startede virksomheden i 1997, først med kræsne farvehandlere og kulturarven (museer, fredede bygninger og træskibe) som min primære målgruppe.
Margareta Dahlström
Shop
Underkategorier
-
Trætjære
Rul ned for at se udvalget af ren tjære, tjæremaling, m.fl. trætjæreprodukter. Ring gerne 40265481 for en drøftelse af mulighederne med trætjære. Lang erfaring og løbende produktudvikling!
Trætjære hvad og hvorfor? Trætjære stenalderens superkemikalie? Trætjære sikkerhed Trætjære til bindingsværk Trætjære den finske tjæremile Trætjære sagt om fyrretjære Trætjære referencer Trætjære billeder Trætjære transport (video Finland 1910! DET GÅR STÆRKT!) Trætjære produktion i Finland 2002 -
Linoliemaling
Linoliemaling er en enkel og meget ren malingstype, med dybe rødder i den skandinaviske tradition. Jellingestenene fra 965 er muligvis den ældste kendte reference på verdensplan!
Linoliemaling består kun af linolie, pigmenter og kridt, samt en smule tørrelse (sikkativ). Men en god linoliemaling hviler på første klasses råvarer, korrekt metode og specialudstyr.
Linoliemaling bruges inde og ude, til bl.a. vinduer, døre, lister og paneler, facader. Man kan godt male på gammel maling, f.eks. plastmaling og alkydmaling, blot man har en ren og fast bund. Ønskes linolieholdig maling til vægge og loft, se Naturmaling og Linus.
Vi fører to linoliemalinger, hvis farveskala og tekniske egenskaber supplerer hinanden: Svenske Allbäcks linoliemaling med over 30 gode brugsklare nuancer, samt en håndværksmæssig produceret valserevet linoliemaling, i den helt særlige danske farveskala.
Linoliemaling er smuk og holdbar. Lindoliemaling skaller ikke af men nedbrydes langsomt. Ved at tilføre lidt kogt linolie eller linolievoks ca hvert 5. år, får du en meget nem og økonomisk vedligeholdelse. Totaløkonomisk set er linoliemaling typisk det bedste valg. Læg hertil den meget store rækkeevne, cirka 20 m2 per liter, og at du får fuld valuta for pengene, da linoliemaling til forskel fra andre malingstyper f.eks. plastmaling - af forhandlere ofte benævnt vandbaseret - jo ikke "krymper", men tværtimod udvider sig med op til 20% når den hærder.
Linoliemaling lugter lidt når den hærder, men belaster ikke indeklimaet i det lange løb, til forskel fra dokumenteret sundhedsskadelig plastmaling.
Linoliemaling Spørgsmål og svar bl.a. tørretid, grunding, på andre malingstyper, vedligehold, hvordan undgår jeg skimmel.
Linoliemaling video håndrivning af Vogngrøn.
ADVARSEL: Linolie og linoliemaling kan selvantænde i porøst materiale - destruer straks klude og lignende, læg dem f.eks. i en spand vand.
-
Tonkinlak
Tonkinlak eller Le Tonkinois er en lak med suveræne egenskaber som skibslak, gulvlak, møbellak, metallak og meget andet. Tonkinlak er en slidstærk og holdbar lak, som er nem at rengøre og allergivenlig, da den hærdede lak ikke belaster indeklimaet. Helt unikt er at Tonkinlak bevarer sin elasticitet, årti efter årti. Tonkinlak følger med når træet arbejder, hvilket gør den sædeles værdifuld som både gulvlak og skibslak og i det hele taget til udendørs træ. Tonkinlak er håndværksmæssigt kogt af linolie og kinesisk træolie i en lille familieejet fabrik i Paris. Produktionen startede i 1906. Tonkinlak hviler formentlig på en kinesisk laktradition, og af og til bliver den kaldt ”kinalak”. Fyra Vindar har importeret Tonkinlak siden 1998 - hvor denne lak var ukendt i Danmark - , og har distribueret Tonkinlak / Le Tonkinois en gros og til privatkunder lige siden. Guide til Tonkinlak på træskibe - hent guiden som udskriftsvenlig pdf-fil. Lakering om vinteren Lakering af trægulve Pigmentering af Tonkinlak. Tonkinlak på metal Tonkinlak forhandlere Nogle referencer: GH Form - på støbejern! J. Ring-Andersen Skibsværft Lilla Dan Frederiksborg Slot, gulv fra 1610 Overstyrmand og sejlmager Helle Barner
Hvilket af produkterne skal jeg vælge? Tonkinlak Original i de fleste tilfælde! Tonkinlak NO 1 for en lidt hurtigere tørring, men OBS der skal flere lag til. Tonkin Parket er en alkydlak - dvs. en helt anden boldgade, end vi normalt beskæftiger os med. Bio Impresson og Gelomat er supplerende produkter.
-
Pigment
Pigment i form af pigmentpulver = tørfarve er den vigtigste grundkomponent ved traditionel malingsfremstilling eller toning - grundlæggende består al maling af farvestof og bindemiddel. Siden gammelt har man brugt naturligt pigment i form af de s.k. jordfarver. Man har selv blandet sin maling - "købemaling" er historisk set ret nyt.
Det er sjovt at blande maling selv. Det giver en æstetisk frihed og man sparer penge. Samt man ved hvad der er i, og belaster ikke indeklimaet med skadelige blødgørere og konserveringsmidler, som er et generelt problem ved "almindelig" vandbaseret (plast)maling. Nogle af de traditionelle malingstyper er helt oplagte at blande selv, f.eks. kaseinmaling og andre limfarver, og slamfarve. Andre - f.eks. linoliemaling, og tempera - kan være sjove at prøve, men for de flestes vedkommende giver det mere mening at købe dem færdigt producerede, da de kan være både teknisk krævende og drilske.
Mosfarve "lofthvidt" - opskrift. "Verdens billigste og smukkeste maling". Kun til lofter i sugende materialer som puds o.l.
Kaseinfarve- opskrift. - Hvis det altså ikke er denne maling der er den billigste: Kan fremstilles af kernemælk,hjortetaksalt og pigment. Kan binde på de fleste materialer. Helt uundværlig ved istandsættelse af huse, netop fordi der er så mange muligheder og den kan blandes i en håndvending.
Kulturstyrelsens informationsblad om limfarve til vægge og lofter.
-
Naturmaling
Naturmaling er en nem og økonomisk, ukompliceret maling til væg og loft, håndværksmæssigt produceret i Danmark. Naturmaling binder på tapet, glasvæv, puds, gips, uhøvlet træ og gammel maling. Naturmaling er stofligt helmat og meget smuk, i den måde lyset reflekteres på - næsten som en limfarve. Det skyldes, at pigmenterne er helt oppe i overfladen.
Naturmaling er meget diffusionsåben, det vil sige at væggene kan afgive vanddamp gennem malingen, hvilket er væsentligt for et sundt indeklima. Naturmaling er fuldt deklareret. Alle ingredienser er godkendte til brug i fødevarer eller hudplejemidler. Naturmaling er uden opløsningsmidler, blødgørere eller lignende. Hermed lever Naturmaling op til Indeklimamærkets skrappe krav. Naturmaling er garanteret MI-fri.
Naturmaling er moderat vaskbar, efter 15 dages hærdning kan du tørre overfladen af med svamp opvredet i opvaskevand eller linoliesæbevand. Ønskes fuld vaskbarhed, f.eks. til badeværelset, anbefaler vi Linus, som også kan binde på f.eks. høvlet træ, og har et bredere anvendelsesområde f.eks. møbler.
Hvid er den mest populære af Naturmalings farver- . Ønsker du farve, så er der en række færdige nuancer at vælge mellem, se nedenunder. Som standard leveres pigmentet separat i poser som du selv blander i malingen. Det er hurtigt, det er økonomisk og det giver dig mulighed for selv at styre pigmentintensiteten. Ønsker du at vi blander farven for dig, så kan det naturligvis ordnes.
Naturmaling kan også tones med Linus system, ligesom du kan komponere din helt egen farvetone med pigmentpulver i løsvægt her fra shoppen.
Naturmaling er teknisk set en linolieemulsionsmaling, en linolieforstærket limfarve (altså pigmenter + lim + vand + linolie + en smule atamon). Læs mere her: Hvad er Naturmaling?
Du kan også hente inspiration og viden i Kulturstyrelsens informationsblad om overfladebehandling af indvendigt murværk, puds og tapet
-
Linus
Linus er den nye generation interiørmaling. Den er helmat, åndbar og ugiftig. Linus binder på de fleste underlag såsom puds, gips, glasvæv, tapet, træ og malede overflader. Den er robust og fuldt vaskbar. Våderumsegnet, og tåler tillige høj varme. Indtil Allbäck udviklede Linus, var dette ikke muligt med "naturlig" maling.
Linus består af linolie, celluloselim, shellak, pigmenter og vand. Du får både et godt arbejdsmiljø og et rent indeklima. Linus er en maling helt uden konserveringsmidler (MI m.fl.) og blødgørere - det kan mærkes!
Linus påføres med pensel, rulle eller sprøjte. Typisk 2 lag.
Linus anvendelsesområde er altså meget bredt, det er udtryksmulighederne også. Brug Linus hele vejen igennem, eller som supplement til den billigere Naturmaling, de steder hvor der stilles højere krav, som badeværelset, køkken eller på materialer som Naturmaling ikke binder på, f.eks. høvlet træ. Linus fås i de farvenuancer, som du kan se nedenunder. Du kan yderligere variere dem ved at blande indbyrdes, eller du kan bruge pigmenter fra shoppens udvalg.
Linus udtryk kan varieres afhængig af påføringsmåde. Ved at fortynde op til 10% med vand gør du overfladen mere glat. Eller / og du kan efterbehandle med linolievoks. Leg med udtrykkene, og kombiner frit. Hvordan ser det ud hvis du kun spartler (se nedenunder)? Hvis du spartler og tørsliber? Hvis du spartler, tørsliber og voksbehandler? (Føles som poleret marmor! Hvad med brusenichen?) Lad dig inspirere af Allbäck lille video om Linus.
Linus udrørt med pimpstensmel ca 1:1 kan bruges som slibeegnet og særdeles letarbejdet spartel (også forud for linoliemaling). Også egnet til fuldspartling. Tip 1: Bland din fuldspartel af samme nuance som du vil male med bagefter, så sparer du et malingslag! Tip 2: "Slib" den spartlede overflade mens den er halvtør med en våd svamp. Så glatter du ujævnheder uden materialespild og støv! Den tørre overflade kan også slibes i, og støvet er behageligt tungt så det ikke hvirvler så meget. Til store overflader kan spartelmassen påføres effektivt med en dertil egnet rulle, og glattes ud med gummispartel, nøjagtig som man ville gøre det med en syntetisk spartelmasse.
Stærkt sugende overflader kan med fordel grundes med Linus Primer, bestående af shellak og vand. Linus Primer bruges også til at modvirke gennemslag af sod og nikotin.
Linus er emissionstestet og fuldt miljødeklareret, se Rambølls rapport om Linus, Rambøll om Albäcks dokumentationsniveau, samt svenske Byggvarubedömningens eftertragtede Grøn Pil til Linus. Læs mere om Allbäcks værdier.
Kulturstyrelsens informationsblad om overfladebehandling af indvendigt murværk, puds og tapet
Husk: Farvegengivelser er altid kun "et fingerpeg" på en skærm... Du kan bestille en vifte med prøveopstrøg, hvis du vil se farverne mere realistisk.
Nogle store Linus-referencer: Frimurerlogen i Oslo 16.000 m2 vægge og lofter. Chateaux de Versailles. Mange bygninger tilhørende den svenske stat. Ret henvendelse til os, hvis du vil vide mere om referencerne.
-
Interiørolie
Interiørolie er en enkel og smuk linoliebaseret olie til træ, som med fordel kan bruges til rå trælofter og trævægge. Interiørolie er ukompliceret og taknemmelig at arbejde med. Store flader klares nemt uden synlige overgange, selv om man holder pause i arbejdet. Den hvide interiørolie kan i mange tilfælde med fordel bruges som alternativ til ludbehandling, som er langt sværere at styre - og desuden skrap i kemien. Påføres tyndt, drøj i brug. Kan om så ønskes efterbehandles med Linolievoks for en mere robust og rengøringsvenlig overflade. Til den daglige rengøring Linoliesæbe. Referencefotos 4000 m2 Interiørolie Nøddebrun.
ADVARSEL: Linoliebaseret interiørolie kan selvantænde i porøst materiale - destruer straks klude og lignende, læg dem f.eks. i en spand vand.
-
Kalkmaling
Kalkmaling fra St. Astier kommer fra et kalkbrud i det sydlige Frankrig, som har været brugt i århundreder og i kommerciel drift siden 1851.I starten af 1900-tallet forsvandt mange kalkproducenter, på grund af cementens indtræden. Saint-Astier overlevede dels på grund af råvarens høje kvalitet, men også i kraft af en vilje til modernisering. I dag er fokus på bæredygtighed.
Denne kalk kommer fra 70 Mio år gamle lag, og er naturligt hydraulisk, dvs hærder ved optagelse af vand, hvilket normalt kræver tilsætningsstoffer. Heraf betegnelsen NHL (Natural Hydraulic Lime, Lime = Kalk). Kalkmalingen er helt fri for tilsætningsstoffer, herunder cement og mikroplast. Film om produktionen.
Kalkmalingen fra St. Astier kan bruges udendørs og indendørs. Den er velegnet både til nybyggeri, almindelig istandsættelse og historisk korrekt restaurering. Den er både holdbar, brugervenlig og prisbillig. Kalkmaling er brugt siden antikken, og er den enkleste, reneste, mest allergivenlige og diffusionsåbne vaskbare maling der findes. Kalk er alkalisk (= basisk), og dermed aktivt luftrensende og naturligt skimmelresistent, hvilket gør den til et oplagt valg til bl.a. kældre. Kalkmaling er normalt fuldt vaskbar, og må kun vaskes med rent vand og milde rengøringsmidler.
Kalkfarver er helt klare, og bryder lyset særligt smukt, med en smuk patinering over tid. Udseendet er stofligt mat og changerende, ligesom kalk skal være, og derfor er det stilmæssigt mere korrekt at kalke gamle huse end at male dem med f.eks. silikatmaling.
Kalkmalingen fra Saint-Astier fås i to grundvarianter:
- Den klassiske - som er prisbillig og rækker 6-12 m2 per liter.
- Med 100 g fyldstof (kalkholdigt naturmateriale) per liter, som er noget dyrere og rækker 6-8 m2 / l. Er stadig tynd og pjasket som en klassisk kalk, men kan til nogen grad udligne mindre ujævnheder og ridser.
Synsindtrykket af en kalket overflade er stærkt afhængigt af lysforholdene og farver i omgivelserne. Er du usikker på farven, så start med at bestille det lille prøvekvantum. Har du ikke kalket før, så er det godt givet ud at øve sig på en mindre vigtig flade.
Kalken brændes i traditionelle opretstående ovne. Renhed CL 90, dvs. meget ren og fin.
Kalken i St. Astier har et naturligt kiselindhold, hvilket fremmer en god bindeevne. Malingen binder på stort set alle underlag, som kan absorbere en smule: Kalk, silikatmaling, cement, gips, puds inkl. finpuds, sandspartel, grundpapir, mursten, beton, emulsionsmaling og ubehandlet træ. Mørtel og puds skal være afhærdet, inden kalkningen. Malingen går i forbindelse med overfladen, og smitter normalt ikke af. På visse overflader kan man opleve en moderat afsmitning. Påregn 2 tynde strygninger (i visse tilfælde 3). Holdbarhed udendørs vejledende 5 år per lag, dvs. 2 lag = 10 år. Nem og økonomisk vedligeholdelse: Når man skønner der er tid til det, fjerner man blot partikler og evt. snavs, forvander og kalker ét lag.
Kalkmalingen leveres som pulver i spande på 5 l, som du selv rører op med vand. Den færdige maling kan gemmes i op til et år. Kalkmaling er meget tynd i konsistensen. Det behøves ikke at være svært at kalke, men det er noget andet end at male. Valg af anstryger / pensel påvirker resultatet rigtig meget. Ligesom hvordan man stryger. Før kalken er tørret, ser overfladen nærmest gennemsigtig ud. Så man må give sig til tåls for at se det endelige resultat. Det er derfor en god idé at "øve" sig på en mindre vigtig flade.
24 smukke standardnuancer på jernoksyder. Derudover tilbydes toning efter NCS-koder. Bemærk, at NCS-koderne i St. Astiers program kan afvige fra hvad vi i Danmark opfatter som korrekt. Derfor anbefales også her prøveopstrøg. Endelig kan man selv tone den hvide kalkmaling med pigmentpulver, f.eks. giver 100g Terra di Siena per liter en meget flot sandfarvet nuance. Rør i så fald først pigmentpulvret op med vand, til en helt homogen konsistens.
Vær opmærksom på at kalk er ætsende - følg sikkerhedsforeskrifterne.
Referencer bl.a. Gråsten Slot, vestlige facade. Tjele Gods, rødt indgangsparti. Middelfart Museum, renoveret i 2016. Forsvarsdepartementets gamle hovedbygning i Oslo. -
Falurød
Falurød er i virkeligheden synonymt med "svenskrød"- selv om "svenskrød" for mange kun betegner en bestemt farvenuance. Falurød er den klassiske maling, som "alle" svenske træhuse er malet med. Malingstypen er slamfarve, bestående af pigmenter, rugmel, vand og lidt linolie. Opskrift slamfarve - hvis du vil blande selv.
-
Linolie
Linolie udvindes af 100% hørfrø. Linolie er uomgængelig i traditionel og miljørigtig maling, med generationers erfaringer at høste af.
Linolie bruges som råvare ved fremstilling af farve og lak mv, men også til grundbehandling af træ. Linolie er helt uundværlig til mætning / imprægnering af træ inden maling med linoliemaling. Især udendørs, f.eks. vinduer, hvor det er vigtigt at man fylde træets porer, revner og hulrum op så der ikke er plads til fugt under malingen, og så træets tendens til at arbejde minimeres. - Det er almindeligt at blande linolie med trætjære, for at drage fordel af begge produkters gode egenskaber. Linoliens egenskaber er unikke: I kraft af den lille molekylstørrelse trænger den ind i hulrum i træets overflade, hvor den ved iltoptagelse under tørringen desuden ekspanderer ca 10-15%. Resultatet er tæt, stærkt, elastisk og samtidig åndbart. Linoliegrunding forebygger råd dels fordi fugten slipper ud, og dels fordi træet stabiliseres. Udendørs frarådes at man behandler med linolie alene, det giver en overflade med for svag skimmelresistens - også hvis der er funghicid = svampegift i.Det er vigtigt at man vælger den rigtige linolie til den konkrete opgave - ring eller skriv for vejledning. Hør dyrket på de nordiske breddegrader giver en optimal sammensætning af linolien til brug i maling.
ADVARSEL: Linolie og linoliemaling kan selvantænde i porøst materiale - destruer straks klude og lignende, læg dem f.eks. i en spand vand.
Brugen af linolie stammer fra Skandinavien. Linolie brugt som komponent i lim er fundet på 2.500 år gamle potteskår fra Fyn. (Kilde: Seniorforsker Jens Glastrup. Nationalmuséet.)
-
Linolievoks
Linolievoks er fremstillet af bivoks og linolie. Behandlingen er drøj og økonomisk, mættende, plejende og ugiftig. Smudsafvisende og silkeblød, utrolig behagelig at røre ved. Nem påføring med klud eller svamp. Ikke nøvendigt at polere. God holdbarhed også på udsatte steder, vedligeholdelse med linoliesæbe. Anvendelsesområdet er meget bredt. Linolievoks er bl.a. godt som gulvvoks til trægulve, se guide, hent guide som udskriftsvenlig .pdf-fil Men linolievoks er også god til andre materialer, som sten, linoleum mv., i kombination med interiørmalingen Linus samt til at opfriske malede overflader både inde og ude, eksempelvis vinduer. God som voks til møbler. Flere farver. En fordom imod voks er, at når man først har behandlet med voks, så er det ikke muligt at skifte behandling. Men det unikke ved denne voks, som går for at være "opfundet" af selveste Leonardo da Vinci er, at linolien i oxidationsprocessen går i kemisk forbindelse med bivoksen. Den rene og tørre overflade kan når som helst overmales med f.eks. linoliemaling. Mange referencer, i Danmark bl.a. vinduer og porte i egetræ på Kronborg Slot, og originalt gulv i pitchpine på Københavns Rådhus.
-
Pensler
Pensler og ruller. Afgørende for dit resultat!
Især til Tonkinlak, men også til linoliemaling er det en forudsætning, at penslen er spændstig nok til at kunne trække lakken eller malingen ud til et ensartet tyndt lag. Det er her, at de traditionelle naturhårpensler viser deres værd! Udover hårenes længde og kvalitet, skal en god pensel have gode proportioner, det er med til at give den ønskede modstand og spændstighed. Her vil jeg fremhæve Guldbergs ringpensel på 30 mm som noget nær perfekt!
Naturhår kommer fra langhårede svin, og det er en råvare med stigende priser. Derfor er rene naturpensler dyre. Til gengæld kan du have glæde af dem i årevis, hvis du passer godt på dem. De bliver kun bedre af at du bruger dem, da selve sliddet er med til at give den rigtige form og blødhed ude i spidserne. På et tidspunkt er de selvfølgelig slidt ned til en så kort længde, at de skal kasseres - eller hænges op på din trofévæg!
Vi vil formentlig fremover se et indtog af en ny generation syntetiske pensler, som efterhånden sandsynligvis vil kunne matche gode traditionelle naturpensler. Men vi er der ikke endnu. Udviklingen koster og tager tid. Jeg har ikke enndu kunnet finde syntetiske pensler som er gode nok til krævende malerarbejde, dog er Makos serie med hybridpensler med blandet sviebørst og syntetiske hår et godt, økonomisk alternativ til Guldbergs rene naturhårspensler af fineste kvalitet.
-
Sæbe og penselrens
Sæbe hører med i sortimentet af flere grunde. Sæbe til klargøring inden maling med linoliebaserede produkter: Her er det vigtigt, at dit rengøringsmiddel ikke forstyrrer linoliens kemi. Det vil en typisk grundrens ofte gøre. Hvorimod sæbe fremstillet af linolie vil være uproblematisk. Denne sæbe kan du også bruge til efterfølgende rengøring og vedligeholdelse af den malede flade. Her er det igen vigtigt, at sæben ikke affedter og udtørrer, men tværtimod giver næring til overfladen. Og er behagelig for din hud!
Vores middel til rengøring af pensler er tilsvarende håndplukket for effektiv rengøring af pensler til maling på linoliebasis. Da mange andre midler vil give problemer grundet produkternes særlige kemi, som jo er noget helt andet end plast- og alkydmaling.
Læs nærmere på produktbeskrivelserne nedenunder.
-
Lim og klister
Til fremstilling af limfarve og andre klassiske malingstyper. -
Krakaværk og Fæhår
Stoppemateriale og armering. -
Malertilbehør
Ståluld, Vegetabilsk terpentin, Desinfektion, Shellak, Pimpsten, Linoliekit, Trætjærekit
-
Specialværktøj
Specialredskaber som kan gøre det nemmere og hurtigere for dig at udføre dit arbejde. -
TILBUD
Her finder du vores tilbud. Prøver at holde opdateret, men : Kun så længe lager haves - med forbehold for at det er udsolgt.
-
Populært