Tonkinlak pigmentering

Man kan pigmentere Tonkinlak til enhver ønsket nuance.
Den nemmeste måde at pigmentere er at udrøre pigmentpulver i vegetabilsk terpentin til en pasta, som man gerne må lade stå over natten. Så tilsætter man pigmentpastaen til Tonkinlak lidt ad gangen under omhyggelig omrøring, indtil ønsket pigmentintensitet er opnået.
Man lakerer en eller flere lag med den pigmenterede lak, til den ønskede dækning er opnået. Man følger samme fremgangsmåde som ved almindelig lakering med Tonkinlak.
Man kan enten tilsætte pigmentet i de første laklag, eller pigmentere hele vejen igennem. Det er en holdbarhedsmæssig fordel at få pigmentet helt ned i veddet, dvs i det første lag.
Når man tilsætter terpentin og pigment, mister lakken noget af sin glans, især i de første lag. Ønsker man et højglans resultat, slutter man af med mindst ét upigmenteret lag. Jo flere rene laklag, jo dybere glans.
Men da Tonkinlak er gullig, kan man f.eks. ikke få en højglans hvid overflade på denne måde. Men man opnår alligevel en ret god glans ved at give flere hvidpigmenterede lag oveni hinanden.
Man kan også pigmentere med en linolierevet farvepasta. Man får på denne måde en mellemting mellem linoliemaling og lak, som håndværksmæssigt stiller større krav: Man skal kunne vurdere det rigtige tidspunkt for hvornår man kan påføre det næste lag, da intervallerne ikke følger foreskrifterne for Tonkinlak, men er længere. Denne type blanding af lak og olierevet pasta kaldes med et gammelt begreb ”japanemalje”.
Arbejdsmiljømæssigt er det et klart plus at bruge en olierevet pasta frem for terpentin.