Skal man linoliegrunde forud for linoliemaling?

Køb linoliemaling i Fyra Vindars webshop.

Grunding med linolie er en god idé hvis træet er “tørstigt”, dvs kan absorbere olie, det gælder især udvendigt træ. Grund enten med  Allbäck kogt linolie eller Allbäck rå linolie.  De er begge renset for skimmelnærende stoffer og har en god indtrængning. Man kan male første lag linoliemaling direkte oveni grundingen med Allbäcks linolie, altså uden pause. Det er en stor tidsbesparende fordel! Man må gerne give træet lige så meget linolie som det kan absorbere, uden dog at overmætte – der må ikke ligge linolie på træet, al olie skal være bundet i træet. Man får olien ind i træet nemmere og hurtigere hvis man varmer den eller ”hjælper til” med varmluft – en almindelig hårtørrer kan bruges.

Fordelene ved at linoliegrunde er, at linolien med sine små molekyler går ned og udfylder hulrummene i og mellem træets fibre. Under linoliens hærdning = oxidation optager den ilt, og udvider sig med 15-20%. Det bevirker, at det linoliemættede træ bliver særdeles stabilt og stærkt. Når træet er mættet med linolie er der ikke plads til fugt, og derfor virker linoliegrundingen forebyggende mod råd og svamp, som jo opstår når træet er vedvarende vådt.

En fantastisk egenskab ved den hærdede linolie er, at selv om den effektivt udfylder træets luftlommer, så bliver den ved med at være diffusionsåben over for vandmolekylerne, som kan fordampe igennem linolien og linoliemalingen.  Det er erfaringsmæssigt sådan, at uanset hvor omhyggelig man er i sit arbejde, så vil vandet have en tendens til at trænge ind et eller andet sted alligevel… og så er det vigtigt at det kan komme ud igen.