Hvorfor linoliemaling?

Køb linoliemaling i Fyra Vindars webshop.

Linoliemalingen  giver god ”økologisk” samvittighed, fordi linolien er en fornyelsesbar råvare, som er produceret lokalt på nordiske breddegrader. Den malede flade afgiver ikke skadelige stoffer til omgivelserne, og den hærdede linoliemaling belaster – modsat  vandbaseret plastmaling – ikke indeklimaet.

Da linoliemaling er  meget drøj, er linoliemaling materialemæssigt særdeles omkostningseffektiv. Linoliemalingen danner en elastisk, vandafvisende, men alligevel diffussionsåben (åndbar) film på overfladen. Det vil sige, at fugt fra underlaget kan fordampe igennem malingsfilmen, dermed forhindres råd og svamp under malingen – noget, der hyppigt ses under alkyd- og plastmaling som i sammenligning er diffusionstætte. I øvrigt skaller linoliemalingen ikke af, men nedbrydes langsomt, hvilket giver en ukompliceret og økonomisk vedligeholdelse, som udendørs består i opfriskning med lidt linolie ca hvert 5. år.

Linoliemaling er behagelig at se på – ud fra et æstetisk synspunkt et materialevalg, som harmonerer med den danske bygningskultur.

Vær opmærksom på, at linoliemaling fra forskellige producenter har meget forskellige egenskaber. Fyra Vindar samarbejder med producenter, der erfaringsmæssigt leverer brugervenlig linoliemaling med forholdsvis kort tørretid (1-2 døgn), god farvedækning og malermæssige egenskaber, samt god skimmelresistens. Se artikel om Allbäck Linoljeprodukter.

Skal man finde en ulempe ved linoliemaling så er det, at den er lidt omstændelig at påføre, da der skal opbygges cirka 3 lag med tørretid imellem. Det er derfor det er dyrt at bede en professionel maler om at male med linoliemaling – det er simpelthen mere tidskrævende end “almindelig” maling. Men hvis man selv udfører arbejdet, så vil holdbarheden, materialernes sundhed og den nemme vedligeholdelse over tid opveje den indledende indsats.

Skal vi finde endnu en begrænsning ved linoliemaling så er det, at det er svært at opnå et helt glat og ensartet resultat. På den anden side kan man rent æstetisk synes at en lidt uensartet overflade giver mere karakter.