Køb brugsklar Allbäck linoliemaling 2 dl, 1 l og 3 l, dag til dag levering efterstræbes. Over 30 standardfarver. Har du en NCS-kode til en særlig farve, så er der en rimelig chance for at vi kvit og frit kan give dig en opskrift på hvordan du selv kan blande den ud fra standardfarverne.
Herudover salg af valserevet bland-selv linoliemaling fra mindre dansk producent på 2,5 pasta + 2,5 l olie - tilbydes også som 3/4 l friskoprørt (leveringstid): Portgrøn, Dyrehaverød m.fl. Rul ned for at se / bestille. Den valserevne tilbydes desuden efter individuelle farveønsker, hvor den bliver rørt op manuelt efter NCS-kode og/eller tilsendt fysisk farveprøve, evt. suppleret med fotografi. Sidste produkt på siden.
Under produkterne følger en udvidet vejledning i brugen af linoliemaling.
Se desuden: Trin for trin udskriftsvenlig A4 .pdf om maling af vinduer. Informativ video om Allbäck linoliemaling (på svensk).
Linoliemaling er en enkel og meget ren malingstype, med dybe rødder i den skandinaviske tradition. Jellingestenen fra 965 er den ældste kendte reference på verdensplan!
Linoliemaling bruges inde og ude, til bl.a. vinduer, døre, lister og paneler, facader. Man kan godt male på gammel maling, f.eks. plastmaling og alkydmaling, blot man har en ren og fast bund. Ønskes linolieholdig maling til vægge og loft, se Naturmaling og Linus. "At male med linolie" er i øvrigt blevet synonymt med at male med linoliemaling.
Normal fremgangsmåde: Udendørs træ grundes først med Allbäck rå eller kogt linolie (begge er lige velegnet). Man giver kun så meget som træet kan suge, hellere for lidt en for meget. Det første lag linoliemaling kan males direkte. Herefter tørretid ca 1 døgn. Malingen er overmalbar, når man kan trykke sin tommelfinger mod overfladen og vride rundt, uden at malingen følger med. Der males i alt 3 evt. 4 lag linoliemaling, i det man efterstræber en ensartet, halvblank film. Indendørs går man blot efter et smukt resultat, men udendørs er det vigtigt at få opbygget en tilstrækkelig lagtykkelse for at malingsfilmen effektivt skal kunne afgive fugt efter regn. Så lad være med at falde for fristelsen at kun give 2 lag. Det er især vigtigt med lyse og mellem farver, hvorimod man med sort kan vælge at male kun 1 gang direkte - uden grunding. Til de lyse og mellem farver fra Allbäck, tilrådes desuden tilsats af 15-20% zinkhvid linoliemaling for at give en stærkere og mere skimmelresistent overflade.
Linoliemaling er smuk og holdbar. Lindoliemaling skaller ikke af men nedbrydes langsomt. Ved at tilføre lidt kogt linolie eller linolievoks ca hvert 5. år, får du en meget nem og økonomisk vedligeholdelse. Totaløkonomisk set er linoliemaling typisk det bedste valg. Læg hertil den meget store rækkeevne, cirka 20 m2 per liter, og at du får fuld valuta for pengene, da linoliemaling til forskel fra andre malingstyper f.eks. plastmaling - af forhandlere ofte benævnt vandbaseret - jo ikke "krymper", men tværtimod udvider sig med op til 20% når den hærder.
Linoliemaling lugter lidt når den hærder, men belaster ikke indeklimaet i det lange løb, til forskel fra dokumenteret sundhedsskadelig plastmaling. Allbäcks linoliemaling er gennemanalyseret inkl. emissionstestet af Rambøll. I svenske Byggvarubedömnings omfattende allround miljøvurdering af byggematerialer, opnår Allbäcks linoliemaling som eneste af 13 undersøgte svenske linoliemalinger den eftertragtede anbefaling Grøn Pil!
Linoliemaling Spørgsmål og svar bl.a. tørretid, grunding, på andre malingstyper, vedligehold, hvordan undgår jeg skimmel.
Linoliemaling video håndrivning af Vogngrøn
Omfattende restaureringsprojekter skaffer Allbäck international opmærksomhed. I 2013 istandsattes 3000 vinduer i Versailles slott med Allbäck Linoliemaling! Andre betydende internationale referencer er Amalienborg, Holkham Estate i England, Aakershus Fästning i Olso og Parlamentet i Ottawa, Canada
ADVARSEL: Linolie og linoliemaling kan selvantænde i porøst materiale - destruer straks klude og lignende, læg dem f.eks. i en spand vand.
Helt hvid. NCS: S 0300-N Lidt billigere end de andre nuancer. Kan gulne lidt indendørs. Brug alternativt Mandelhvid, som rent faktisk giver et hvidere indtryk indendørs, eller valserevet hvid - som gulner mindst. Det anbefales at man tilsætter 20% skimmelhæmmende Allbäck Zinkhvid til maling udendørs.
Antikhvid er en klassisk nuance. Hvid med en anelse gul i. NCS 0502-Y. Mange gange vil en helt hvid virke forkert, det er som om en lille tone giver mere liv. Antikhvid står flot til de fleste farver, undtagen til kolde farver. Det anbefales at man tilsætter 20% skimmelhæmmende Allbäck Zinkhvid til maling udendørs.
Mandelhvid er blød hvid. NCS: 0502-G50Y. Let brækket med grøn umbra - hvilket bevirker at linoliens naturlige gulning i mørke rum bliver mindre synlig. Således virker en Mandelhvid inde i huset som regel mere hvid end en ren hvid! Hvis du maler med Mandelhvid undendørs er det en god idé at tilsætte 20% skimmelhæmmende Allbäck Zinkhvid.
Zinkhvid på 100% zinkhvid pigment. 2 dl passer til 1 l linoliemaling. Tilsæt 15-20% Zinkhvid til hvid og lys maling udendørs, samt udsatte steder også til andre farver. Zinkhvid gør malingen hårdere, og har en naturligt skimmelhæmmende effekt. Zinkhvid kan tilsættes de allerfleste farver, da den har en meget ringe dækkeevne.
Sølvgrå, silvergrå. "Antikhandlergrå", "Gustaviansk grå". NCS: S 1502-Y. Lidt lysere end Tågegrå. En meget elegant, fin grå. Klassisk til karme og fodlister mv. Det anbefales at tilsætte Zinkhvid ved maling udendørs.
Tågegrå, dimgrå. "Antikhandlergrå", "Gustaviansk grå". Lidt mørkere end Sølvgrå, men samme pigment. Man kan ved behov frit blande de forskellige nuancer, og komponere sin helt egen grå tone. NCS 2502-Y
Skærgårdsgrå er en meget smuk, kraftig grå med toner af blå og grøn. Skærgårdsgrå er en nuance, som Allbäck har fået øje på i Finland, og taget ind i farvekortet relativt fornylig. Synes man at farven er for kraftig, kan man spæde den op med Hvid. NCS 3005-G50Y
Havregrå er en varm grå, beige med svagt gul tone. Minder om markerne om sensommeren. NCS: 1005-Y20R. Det anbefales at tilsætte 15-20% Zinkhvid linoliemaling ved maling udendørs.
Vaniljegul er en meget fin og let lysegul. NCS: 1010-Y20R. Bland med fordel Zinkhvid i, hvis den skal bruges udendørs.
Herregårdsgul balancerer og er både stilfuld og ret diskret, men alligevel lidt varm og tydeligt gul. Minder en del om Skagensgul. NCS: 1030-Y20R.
Ferskengul er en lidt atypisk nuance med en smule rosa undertoner. NCS: 0520-Y30R. Det anbefales at tilsætte 15-20% Zinkhvid linoliemaling ved maling udendørs.
Guld okker er en af de klassiske, oprindelige farver i malertraditionen. Meget karakteristisk nærmest curryagtig gul. NCS: 3060-Y20R. Står meget flot til Engelskrød.
Lavgrøn er en lys grågrøn. NCS: 4010-G50Y. Allbäcks farveskala fra de grå og over i de grønne er meget smuk, og farverne kan med fordel kombineres.
Elegant og dæmpet lysegrøn. NCS: 3020-G20Y. Minder meget om lavgrøn, men er mere grøn og mindre grå. Kan med lidt hvidt i nærme sig Marstalgrøn. Men ønskes ægte Marstalgrøn, kontakt os venligst.
Bladgrøn er en meget smuk dybgrøn. Kraftig men langt fra skrigende. NCS: 7010-G30Y.
Vogngrøn = dyb mørkegrøn. NCS: 8005-G50Y. Det er en klassisk nuance, som er brugt på mange danske huse. Er tæt på Portgrøn, men ønskes en ægte Portgrøn eller Københavnergrøn, kontakt venligst shoppen.
Kromoxyd er en ren, kraftig, næsten skrigende grøn, græsgrøn. NCS: 5040-G30Y. Den er meget kostbar på grund af det dyre kromoxydgrøn pigment Allbäck går så langt som til at foreslå at man kun bruger den til at tone andre farver med... og kalder den "brytfärg" Men man kan sagtens bruge den ren, der er ren kromoxyd grøn på mange danske huse.
Grøn Umbra er en særegen nuance, med gule og brunlige undertoner. Kan sagtens være flot, men falder ikke helt ind i rækken af Allbäcks grønne farver. NCS 8010-G90Y.
Umbra Verona er en meget smuk mørkebrun varm og interessant nuance, minder en del om Københavnerbrun. NCS: 8005-Y20R. (Ægte Københavnerbrun kan ved behov fremskaffes).
Kanelbrun er en varm mørkebrun, mere rødlig end Verona Brun. NCS-kode: 8010-Y90R.
Engelskrød er en klassisk klar rød, ligger tæt på svenskrød. NCS: 4550-Y80R. Minder til forveksling om andre røde såsom Nyboderrød, Italienskrød osv., - de er allesammen fremstillet af jernoxydrød pigment, som fås i forskellige afskygninger.
Jernmønjerød er fremstillet af ægte jernmønje og er mørkerød. NCS: 6030-Y70R. Traditionelt brugt som rustbeskyttelse.
Gammelrød er en meget smuk dybrød nuance, lidt mørkere og mindre klare end Engelskrød. NCS: 6030-Y80R.
Gammel Rosa er vistnok en gammel svensk almuefarve og lidt fremmed i det danske - men måske netop derfor interessant. Karakterfuld rosa. NCS 4020-Y90R. Minder faktisk om den farve man får, når man toner hvid med det smukke cypriske rødbrun umbra pigment.
Isblå er meget lys, og kølig. Stilfuld. NCS: 1005-B. Det anbefales at man blander 20% Allbäck Zinkhvid i Isblå, hvis den skal bruges udendørs.
Hørblå er en meget smuk lyseblå, inspireret af hørblomstens farve. NCS: 4020-B10G. Man kan dårligt sige at blå toner kan være varme, men den her er i hvert fald ikke kold.
Gammel Blå er en traditionel blå nuance, sådan som den ses i mange danske huse både indvendigt og udvendigt, f.eks. i køkkener og på vinduer. En mellem/mørk blå med en smule hvidt i. NCS 6020-B.
UDELUKKENDE SOM TILSATS! (Bør ej bruges alene). Ultramarineblå er en ren, kraftig blå. Til nuancering af andre kulører - f.eks en lysende lyseblå når man blander lidt af den i hvid. Den er dyr, fordi det ultramarinblå pigment er kostbart. NCS 4550-R70B
Gammelokker er en variant af de klassiske, oprindelige farver i malertraditionen. Er faktisk mere brun end gul. NCS 5020-Y20R
Midnatblå er en meget smuk, dyb mørkeblå. NCS: S 8010-R90B. Desværre er den også en "rascal", i det den er svær at røre op, og har tendens til afsmitning!
Som navnet siger, elegant og en smule kølig mørkegrå. NCS: 7500-N Kan overvejes som alternativ til sort
Sort. NCS: 9000-N. Helt sort, meget smuk også på façader, inkl. oveni fejlslaget behandling af anden type - ring for nærmere vejledning. Kan også bruges på bindingsværk i stedet for trætjæremaling.
Nu igen tilgængelig! Valserevet hvid fra en mindre dansk producent, med så godt som ingen gulning indendørs og god glans. Malingen indeholder titanhvid pigment og zinkhvid. 0,75 l friskoprørt (vist pris) el. pasta + olie t. 5 l.
Nu igen tilgængelig! Valserevet hvid fra en mindre dansk producent. Tilsat funghicid - kun til udendørs. Malingen indeholder titanhvid pigment og zinkhvid. 0,75 l friskoprørt (vist pris) el. pasta + olie t. 5 l.
En klassisk hvid farve med en let guldokkertoning, som giver varme og "knækker" det rent hvide. God glans. 0,75 l friskoprørt (vist pris) el. pasta + olie t. 5 l.
En klassisk hvid farve med en let guldokkertoning, som giver varme og "knækker" det rent hvide. God glans. 0,75 l friskoprørt (vist pris) el. pasta + olie t. 5 l.
Klassisk dansk farve! Karakteristisk lysegul. 0,75 l friskoprørt (vist pris) el. pasta + olie t. 5 l.
Skagengul med 1% fughicid, kun til udendørs. 0,75 l friskoprørt (vist pris) el. pasta + olie t. 5 l.
En historisk dansk farve, brugt fra ca 1880. En nærmest lysende lysegrøn, synlig i skumringen og dermed funktionel. Brugt på overbygningen på danske kuttere f.eks. 0,75 l friskoprørt (vist pris) el. pasta + olie t. 5 l.
Denne meget specielle danske farve, med 1% fughicid - kun til udendørs. 0,75 l friskoprørt (vist pris) el. pasta + olie t. 5 l. Historisk dansk farve, brugt fra ca 188o.
Den klassiske portgrønne, på pariserblå og guldokker. Tydeligt blålig. Synonom med Københavnergrøn. Er meget mørk, men vil lysne lidt hen ad vejen, især udendørs på soludsatte overflader. 0,75 l friskoprørt (vist pris) el. pasta + olie t. 5 l.
Portgrøn med funghicid - kun til udendørs. 0,75 l friskoprørt (vist pris) el. pasta + olie t. 5 l. Tydeligt blålig. Synonom med Københavnergrøn.
Smuk varm mørkebrun, en klassisk dansk farve. 0,75 l friskoprørt (vist pris) el. pasta + olie t. 5 l.
Københavnerbrun med fungicid. 0,75 l friskoprørt (vist pris) el. pasta + olie t. 5 l.
Den ægte Dyrehaverød, fra en lille dansk traditionsbevidst producent! 0,75 l friskoprørt (vist pris) el. pasta + olie t. 5 l.
Den flotte Dyrehaverød med fungicid. 0,75 l friskoprørt (vist pris) el. pasta + olie t. 5 l.
Almueblå er en smuk grålig "mellemblå", minder om Allbäcks Gammel Blå, men er mere sammensat. Fra en lille dansk producent, med en ekceptionel farveforståelse. Almueblå består af 6 forskellige pigmenter! 0,75 l friskoprørt (vist pris) el. pasta + olie t. 5 l.
En meget smuk grålig "mellemblå", klassisk til f.eks. vinduer. 0,75 l friskoprørt (vist pris) el. pasta + olie t. 5 l.
Er lidt klarere i farven end Dyrehaverød - men mørkere end en Engelskrød eller Svenskrød. Fra en lille dansk traditionsbevidst producent! 0,75 l friskoprørt (vist pris) el. pasta + olie t. 5 l.
Er lidt klarere (kraftigere, mere rød) i farven end Dyrehaverød, med fungicid. Lidt mørkere end Engelskrød el. Svenskrød. Kan "bære" de store udvendige flader såsom facader, såvel æstetisk som teknisk. Indeholder zink. 0,75 l friskoprørt (vist pris) el. pasta + olie t. 5 l.
Valserevet sort fra en mindre dansk producent, på kønrøg. Har en virkelig god dækkeevne. Meget fordelagtig literpris hvis man selv rører op. 0,75 l friskoprørt (vist pris) el. pasta + olie t. 5 l.
Vifte med alle Allbäcks 29 standardkulører i linoliemaling. Rigtige prøveopstrøg! Så man kan se farverne i virkeligheden, og se hvordan de tager sig ud i forskellige lysforhold og i relation til eksisterende farver og miljøer osv.
Zinkhvid 100%.Som en ekstra sikkerhed kan man selv, hvis man vil, tilsætte 20% Allbäck zinkmaling til linoliemaling udendørs og kolde, fugtige lokaler. God strygbarhed, god sammenflydning og god tørreevne: 1-2 døgn. 15-20 m2/l. MAL-kode 00-1. 3 lag ude og 2 lag inde. Vejledning medfølger.
Vi tilbyder at levere farver, som er blandet håndværksmæssigt på øjenmål. Tilsend NCS-kode og/eller en fysisk prøve (feks et træstykke med maling på), evt. suppleret med fotografi. Literprisen er en del højere, da malingen blandes manuelt fra gang til gang. 2 bestillinger vil sjældent være helt identiske. Der vil altid være en vis usikkerhedsmarginale....
Svenske Hans og Sonja Allbäck har gennem 30 år udviklet deres linoliemaling, efter principperne fra linoliemalingens guldalder i 1700- og 1800-tallet. Allbäck adskiller sig fra andre linoliemalinger bl.a. ved at der fra linolien er fjernet de skimmelnærende slimstoffer. Dette giver udover god skimmelresistens en bedre indtrængning og en mere neutral lugt. Pigmenterne er 100% affugtet. En perfektioneret fremstillingsproces sikrer at de enkelte pigmentkorn er omgivet af olie, der er ingen...
Svenske Hans og Sonja Allbäck har gennem 30 år udviklet deres linoliemaling, efter principperne fra linoliemalingens guldalder i 1700- og 1800-tallet. Allbäck adskiller sig fra andre linoliemalinger bl.a. ved at der fra linolien er fjernet de skimmelnærende slimstoffer. Dette giver udover god skimmelresistens en bedre indtrængning og en mere neutral lugt. Pigmenterne er 100% affugtet. En perfektioneret fremstillingsproces sikrer at de enkelte pigmentkorn er omgivet af olie, der er ingen luftlommer.
Høren dyrkes i Mälardalen, hvilket giver en optimal linolie til brug i maling, da hørfrøets fedtsyresammensætning varierer efter hvilken breddegrad og dermed hvilke lysforhold den er dyrket på. Olien udvindes ved koldpresning, og slimstofferne fjernes. Resultatet er Allbäcks Rå Linolie, som er udgangspunktet for hele Allbäcks fremstilling af linolieprodukter. Den rå linolie iltes = koges. Kogningen afbrydes på det helt rigtige tidspunkt, dermed optimeres tørreegenskaber og klæbrighed.
Malingen er letarbejdet med en god sammenflydning (penselstrøgene er ikke særlig fremtrædende for en linoliemaling), og gode tørreegenskaber: Tørretiden er normalt 1-2 døgn. Højere temperatur, luftgennemstrømning og lav luftfugtighed giver hurtigere tørring. Ved tørt og blæsende vejr oplever man derfor tørretid på under et døgn selv i køligt vejr. Varme radiatorer kan overmales op til flere gange på et døgn. Hvorimod maling af fodpaneler i den kolde årstid kan være længe om at tørre.
Allbäck Linoliemaling kan bruges på mange typer af overflader ude og inde. Linoliemaling er den bedste maling til trævinduer. Herudover vil man typisk bruge linoliemaling til porte og døre, karme og lister, paneler og skabe – med andre ord til de finere flader, inklusive træfacader. Linoliemaling er ideelt til høvlet træ. Samt en god maling til jern.
En linoliemalet overflade er meget økonomisk i vedligeholdelse. Med tiden vil den malede overflade miste sin glans – indendørs går processen dog langsomt. Udendørs vil den efter nogle år begynde at ”kridte”, dvs. pigmenterne begynder at sidde løst. Hér børster man rent og tilfører et ganske tyndt lag Allbäck kogt linolie eller linolievoks, og overfladen står som nymalet igen. Man ser ofte linoliemalede udvendige overflader, hvor der er gået 20 år siden selve malingen, og som stadig ser fornuftige ud.
Allbäck Linoliemaling fås i 33 standard nuancer. Af disse er det muligt at selv blande yderligere flere hundrede nuancer efter NCS-koder. Spørg.
Vejledning, generelt:
Rengøring af lettere snavsede overflader med vand, linoliesæbe i vand eller evt. opvaskevand. Undgå malerrens, grundrens ol – det kan forstyrre linoliemalingens kemi.
Rengøring af fedtede/snavsede overflader med 1% ammoniakvand, dvs. salmiakspiritus og vand i forholdet 1:8. Efterskylning med rent vand.
Vælg en god naturhårpensel. Penslen skal både kunne holde på maling og være spændstig nok til at malingen kan arbejdes godt ind og trækkes tyndt ud. Syntetiske pensler er som regel ikke spændstige nok - og hvis de er det, mangler de som regel blødheden. Det er praktisk at hænge penslen i linolie efter brug, hvis man snart (inden for nogle uger) skal bruge den igen. Rengøring af pensel er med Fyra Vindar penselrens eller linoliesæbe. Man skal være meget omhyggelig for at penslen bliver helt ren – ellers stivner den. Fyra Vindar penselrens er det mest effektive.
Til store flader tager man godt med maling på penslen, og fordeler den i et par tre portioner på det afsnit der skal males. Så abejder man malingen ind, gerne på langs og tværs. Det skal blive et tyndt, ensartet lag - der må ikke forekomme ophobninger, og selvfølgelig hverken helligdage (partier uden maling) eller løbere. Afslut med lange lette strøg på langs.
På den måde arbejder man sig afsnit for afsnit videre til man har dækket hele den flade man er igang med.
Der males typisk 3-4 lag, idet man efterstræber en jævn, halvblank film som slutresultat. Forudgående lag skal være hærdet inden næste lag påføres – i praksis 1-2 døgn mellem strygningerne. Lav luftfugtighed, ventilation, varme samt lys påskynder hærdningen. Du kan teste om malingen er tør ved at trykke tommelfingeren hårdt og vride den – følger malingen med er den ikke tør nok endnu.
I starten kan den malede flade have en høj friktion, som kan forveksles med klæbrighed. Man siger at linoliemalingen ”napper”. Efterhånden bliver den hård og smudsafvisende, faktisk selvrensende i den så kaldte "kridtningsfase", hvor malingen langsomt forvitrer.
Specielt, indendørs:
Indendørs vil man ofte undgå fremtrædende penselstriber. Hvis du går efter en glattest mulig overflade, så kan du gøre disse tre ting: 1. Sørg for at overfladen er helt glat før du maler, 2. Bruge en god pensel, Guldberg er den bedste og 3. Varme malingen til 25-30º f.eks. i vandbad.
Vær opmærksom på at manglende ventilation, manglende lys og i særdeleshed høj luftfugtighed forlænger tørringen. Anvend ved behov luftaffugter.
Manglende lys gør at især den hvide linoliemaling kan gulne en anelse indendørs. Gulningen forsvinder hvis lysforholdene forbedres. Nuancen Mandelhvid er "brækket" med grøn umbra, hvilket snyder øjet så en evt. gulning ikke er fremtrædende. Men den hvide linoliemaling, der gulner mindst, er vores valserevne linoliemaling, som tillige er den, der giver den mest glansfulde overflade.
Fyldninger/kridering/spartel: Til "kridering", altså flydende slibeegnet spartel blandes Linus Primer med kridt. Påføres med pensel. Tørretid kun ca 30 min, kan forkortes væsentligt med varmluft. Krympefri. Velegnet til murværk og træ, muligt at opnå høj finish på malerarbejdet.
Spartelmasse: Bland Linus maling med op til 50% pimpstensmel. Skal efter spartling tørre i ca 1 døgn. Slibbar.
Ren Linus, hvor man ikke har oprørt overfladevandet i malingen endnu, kan også til en vis grad bruges som spartel.
Indendørs, kan man de fleste steder desuden bare bruge en hvilken som helst almindelig spartelmasse til småreparationer.
En sjov traditionel opskrift på stærk tætningsmasse til knasthuller i gulve ol. som du kan fremstille selv, er shellak smeltet med stearin: En håndfuld shellakflager og egen tommes længde af stearinlys smeltes på varm stegepande, det skal gå hurtigt. Massen hældes ud på bagepapir. Den stivnede masse rulles til stang, hvoraf der kan smeltes ned i knastehuller o.l.
Desuden kan mindre huller, revner el.l. udbedres med Allbäck linoliekit, der kan males direkte oveni. God idé i så fald at grunde med linolie, så træet ikke suger olien ud af kitten. Et rigtig godt fif er følgende: Kitten kan blandes med lidt linolie for at gå ned i små revner o.l. Pensles på, lad trække ind i 10-15 min, tør af – emnet er straks malbart. Linoliekit er også til udendørs brug.
Specielt, udendørs:
Vindue: Se Fyra Vindars populære guide til maling og vedligehold af vinduer.
Udendørs i øvrigt:
Træet skal føles tørt. Det skal være tørvejr mens malingen tørrer, 1-2 døgn. Alternativt overdækning. Direkte sollys er ikke noget problem. Afslut arbejdet et par-tre timer før solnedgang, for at undgå problemer med aftendug.
Sugende træ såsom bundstykker i vinduesrammer o.l. grundes med Allbäck Kogt eller Rå linolie, som begge er lige velegnet. Det er en fordel at varme olien ind i træet med varm luft, eller opvarme selve olien i vandbad. Der må ikke gives mere olie end træet kan opsuge - evt. overskydende olie tørres straks af - senest inden for nogle timer. (Obs. husk selvantændingsfare i klude.) Blot olien er bundet i træet og overfladen er tør, så kan man kitte og male meddetsamme, altså det hele i én og samme arbejdsgang. Hvis træet har mange revner/ er uhøvlet, kan der blandes 10-15% kridt eller Allbäck linoliekit i første strygning, for at opnå et mere glat - og dermed mindre skimmel mv udsat) resultat. På ru træ er det ofte også en god idé at kompensere med flere strygninger for at opnå et mere glat slutresultat.
- Noget andet man kan med linoliekit og linolie er som sagt, at blande det til en ymeragtig konsistens og pensle i revner i træ. Lad suge ind i nogle minutter, tør af og der kan males direkte. "Ymerkitning" virker stabiliserende og udglattende, kan give træet mange ekstra leveår. Kan også med fordel bruges til hjørnesamlinger o.l.
Evt. knaster og andre harpiksfede steder stryges med shellak inden man maler for at bremse udsvedning af harpiks. Knaster kan altid fanges senere med shellak, hvis man er i tvivl om hvor meget man skal gøre ud af det. Der går nogen tid før knasterne slår igennem. Det man gør er altså, at man stryger shellak de steder hvor harpiksen trækker ud, og så slutter af med et lag maling.
Der males mindst 3 lag, idet man efterstræber en glat, halvblank film. Der anbefales 4 strygninger på udsatte steder. Samt tilsats af 15-20% zinkhvid, som gør malingen hårdere og giver en naturlig skimmelresistens. Der anbefales zinktilsats til hvide og lyse farver udendørs.
Sort linoliemaling kan godt "bære" kun en strygning, på sugende træ får man på den måde et mat smukt udtryk, som har en fornuftig holdbarhed (7-8 år).
Specielt om skimmel:
For at forebygge skimmelangreb –”sorte pletter” som lever af næringsstoffer på enhver overflade eller i den omgivende luft - bør underlaget være rent, og træets fugtprocent ikke overstige 14% når der males. Samt der må opbygges en tilstrækkelig malingsfilm, da en jævn (=ikke ru) overflade i sig selv modvirker skimmel- og algeangreb, og er nemmere at gøre ren – hvilket også er med til at forebygge nævnte angreb. Nordsiden samt facader med tilstødende bevoksning er typisk fugtplagede og derfor mere udsatte for skimmelangreb. Pollen fra eksempelvis fyrretræer kan også give angreb på grund af det høje næringsindhold.
Da Allbäcks linolie er renset for de skimmelnærende slimstoffer, klarer den sig fint uden funghicid – som alligevel ville vandre/vaskes ud i løbet af 1-2 år! Allbäck kan prale af, at de aldrig har brugt funghicider i deres over 30-årige karriere som producent. Der anbefales at man udendørs i lyse farver, samt på udsatte steder også i andre farver minus sort tilsætter 15-20% Allbäck Zinklinoliemaling. Zink har en naturlig skimmelhæmmende effekt, og gør desuden malingen hårdere, hvilket i sig selv forebygger skimmel. Zink er hvidt, men med en lav farvestyrke som gør, at den kun ændrer farven minimalt. Men test farven med et prøveopstrøg.
Blåsplint:
Frygter man at træet – eksempelvis nyt træ – er inficeret med blåsplint, så kan man behandle forebyggende med Boracol inden man maler. Blåsplint angriber træets marvestråler og vokser ud gennem malingsfilmen som sorte pletter. Boracol kan også bruges til behandling af blåsplintangreb.
Træsvamp
Egentlig træsvamp, som der findes mange arter af, opstår ved vedvarende for høj fugtprocent i træet, typisk ved skader eller konstruktionsfejl. Funghicid virker kun på skimmel, og ikke på træsvampe. Maling med linoliemaling har en forebyggende effekt, da det tillader træet at ånde og derfor holder fugtprocenten nede. Det virker også forebyggende at mætte porøst træ med linolie inden maling, så der ikke er plads til vand i træet.
Er man uheldig at få træsvamp, så skal angrebet artsbestemmes.
I den kolde årstid:
Den mest behagelige tid er at male i perioden maj-oktober, hvor dagtemperaturerne er mindst 10-15 plusgrader. Men i tørt vejr er det faktisk muligt at male hele året, selv i frostvejr. For at gøre malingen mere letflydende, kan man varme den lidt, og/eller blande med max 5% Allbäck kogt linolie. Træet skal være tørt og frostfrit, hvilket i praksis betyder, at ikke alle dage er gode til at male på, og at man kan være nødt til at vente til op af dagen før frosten er fordampet. Hvilket jo giver nogle korte arbejdsdage, da man skal holde op med at male ca 3 timer før solnedgang for at undgå problemer med dug. Det første malingslag og/eller linoliegrundingen er det mest kritiske i den kolde periode, da det kan være svært at finde dage hvor træet er tørt nok til at kunne opsuge linolien. Hvorimod efterfølgende lag er nemmere, da det blot forudsætter at overfladen er tør.
Specielt, metal
Igennem tidernes løb har man malet sporvogne og lokomotiver, gårdpumpe, støbejernsbænke og vinduesbeslag, og meget andet jern, med linoliemaling! Linolien udvider sig i tørreprocessen, og fylder de bittesmå hulrum ud, og forhindrer kontakt med ilt og fugt – forudsætningerne for rust! Allbäck linoliemaling er 100% vand- og luftfri, samt har den helt rigtige klæbrighed som metalmaling. Pigmenterne indeholder 0% vand. Hvilket samlet set gør at alle nuancer virker rustbeskyttende og er ideelle til maling af udendørs jern såsom vinduesbeslag med mere.
Der males minimum 2, men hellere 3 gange på det rene og tørre metal. Temperaturen skal være mindst 14° C for at undgå kondens.
En endnu mere slidstærk og meget elastisk metalmaling får du med pigmenteret Tonkinlak, som dog kræver 5 lag.
Nænsom afvaskning med Allbäck linoliesæbe, ca 1-2 dl i en spand med vand. Afhængig af vandets hårdhed. Vandet skal skumme lidt når man krammer en svamp i det. Det er bedst at tage snavs og evt. belægninger i opløbet.
ADVARSEL! Linolie selvantænder i porøst materiale – destruer klude o.l. - læg dem f.eks. i en spand med vand.
VIS MERE