Gulvvoks til trægulve – guide

Gulvvoks – vejledning til
professionelle gulvfolk og private

Gulvvoks kan være mange ting. Denne vejledning beskriver hvordan du behandler et trægulv med Allbäck Linolievoks. Som gulvvoks er det et klassisk koncept på linolie og bivoks (+ evt. pigmenter), helt anderledes end de markedsdominerende syntetiske vokser, som ligger som et diffusionstæt lag på træet og ikke kan klare at man skifter behandling. Allbäcks gulvvoks binder sig mere i træet end på overfladen. Den er åndbar og kan f.eks. overmales. At voksbehandle gulvet med Allbäck vinder indpas i stor stil, ikke mindst i offentligt og erhvervsbyggeri, da det er en nem, slidstærk og økonomisk gulvbehandling, som ikke belaster indeklimaet. Også historiske trægulve nyder godt af voksbehandling, som er bygningskulturelt korrekt. F.eks. er Københavns Rådhus trægulv i pitch pine fra 1800-tallet behandlet med Allbäck linolievoks i 2013. Der er en vis tendens til at gulvvoks erstatter sæbeskuring, som er mere vedligeholdelseskrævende.

Hent guiden som udskriftsvenlig .pdf-fil

Allbäck linolievoks 2 dl og 1 l - meget drøj!Originalt gulv i pitch pine, Kbh Rådhus

Kbh Rådhus

Gulv i pitchpine, Kbh Rådhus. Skabet er et kasseskab til borgernes indbetalte penge (skatte?).

Vær på forkant: Lav altid en prøve på behandlingen for at teste udseende og lære produktet at kende. Test afsmitning – al overskydende voks skal væk.

Gamle olie- og ludbehandlinger kan forstyrre voksets kemi, de bør derfor fjernes / neutraliseres.

 

Voksbehandling af trægulve – trin for trin:

 

1. Vask gulvet med Allbäck Linoliesæbe. Gælder også nyhøvlede og nyslebne gulve. Vaskevandet kan suges op med vandstøvsuger.

2. Lad tørre. Slib fiberrejsning med korn 180. Støvsug.

3. Fordel vokset tyndt –  (varm evt. i vandbad) i træets længderetning . Med en svamp / pude der i ruhed er omtrent som den grønne side af en køkkensvamp.

Til professionel brug / store gulve. Brug pude på skaft af den slags som bruges til prof. rengøring af stengulve. (Minder om den som malere bruger ved spartling af vægge med gipsplader.) Til professionel brug varmer man som regel ikke vokset.

Til fuldstændigt plane gulve, f.eks. ny egparket  kan man bruge en bred metalspartel.

4. Lad vokset suge ind i ca 10-15 minutter, maks en time.

5. Tør ALT overskydende voks med frotté eller lignende. Efterprøv, at der ikke er afsmitning.

Gulvet skal kunne bruges straks, uden mærker og afsmitning. Overskydende voks giver klæbrig overflade med ujævnt udseende.

På store gulve er det praktisk at arbejde i langsgående baner, med 2 mand, således at den første fordeler vokset og den anden tørrer.

Maskinel påføring og aftørring er muligt, men praktiske erfaringer med store gulve (op til 6500 m2)  tyder på, at der ikke er de store gevinster ved det, da:

1. Der er tendens til at der bliver påført for meget.

2. Der er tendens til at man ikke tørrer alt overskydende af, men blot en del, på grund af overmætning. Det gælder om at skifte tørrepude hyppigt nok.

Obs. at Allbäcks linolievoks (modsat andre behandlinger)  ikke skal ligge på overfladen, men kun må påføres i det omfang det kan absorberes af træet.

Voksbehandlet gulv – vedligehold

Gulvet kan tages i brug straks, men undgå såvidt muligt hård belastning i de første uger.

Vedligehold med vask med Allbäck linoliesæbe, ca 1/2 – 1 dl i 10 l vand, afhængig af vandets hårdhed. Når man krammer en svamp i vandet skal det skumme. Linoliesæben er optimal til vedligeholdelsen, da den dels er ph-neutral, og dels virker plejende på gulvet, idet den tilfører en smule uforsæbet linolie. Linoliesæbe er særdeles arbejdsmiljøvenligt sammenlignet med f.eks. den kradse brunsæbe.

Et par referencer på store gulve: Ca 2007: Landskrona Slott Citadellet m.fl., i Danmark fornylig: 6.500 m2 egparket i nyt byggeri med form som blomst, handicaporganisation.  2013: Originalt gulv i pitch pine fra 1800-tallet på Københavns Rådhus.

 

ADVARSEL! Gulvvoks kan muligvis selvantænde i porøst materiale – destruer klude, puder o.l. – læg dem f.eks. i en spand med vand.

Voks på trægulv, Citadellet Landskrona

Voks på trægulv Citadellet i Landskrona