Bliver man syg af plastmaling?

En videnskabelig undersøgelse fra Sverige påviser sammenhæng mellem PGE-forbindelser bl.a. i vandbaseret plastmaling  og udvikling af astma, allergi og eksem.

KarlstadPGEnov10

Rapporten melder ikke om hvorvidt de kritiske stoffer som undersøgelsen sætter lup på,  propylenglykol og glykoletre (det er organiske opløsningsmidler kaldet PGE-forbindelser) findes i al plastmaling.

Til sammenligning giver  linoliebaseret vægmaling, sk Naturmaling (= linolieemulsionsmaling, kompositionsfarve) et sundt indeklima, da der  ikke er risiko for sundhedsskadelig emission i det lange løb. Desuden er disse malingstyper mere diffusionsåbne (åndbare) end nogen anden type af vægmaling, hvilket også bidrager til et sundt indeklima. Andre eksempler på gode traditionelle malinger, som giver et godt indeklima er Allbäck Linoliemaling og Linus. Under “Miljøvenlig Maling – Allbäck” har jeg samlet Rambølls grundige rapporter med bl.a. emissionstests.

Problematiske er også de konserveringsmidler, som kan give kontaktallergi til både malerne og dem der opholder sig i huset.  Den tankevækkende udmelding kommer  på baggrund af Astma-Allergiforbundets  undersøgelse fra 2012 som viste, at 17 ud af 17 testede plastmalinger indeholder  det farlige konserveringsmiddel MI! Astma-Allergi slår på den baggrund alarm og efterlyser at politikerne griber ind før vi ser en reel epidemi. Blandt de farlige konserveringsmidler er metylisotiazolinon (“MCI” CAS 2682-20-4) og  metylkloroisotiazolinon (“MI” CAS 26172-55-4). At MI er tilladt i EU ligner “en stor fejl” ifølge seniorforsker Michael Dyrgaard Lundov fra Videncenter for Allergi. MI minder meget om MG, som blev forbudt i EU i 2008.

Læs mere om kontaktallergi fra vandbaseret plastmaling baseret på danske og finske  undersøgelser.

Til Fyra Vindar Farvehandel – Maling